luni, 19 mai 2008

Sondaj Insomar pentru Realitatea: observatii

Desi neasteptate, inclin sa cred in rezultatele acestui sondaj. Iata-le, de pe site-ul Realitatea:

"Sorin Oprescu cu 39,4%, pe locul doi Vasile Blaga cu 24%, iar pe locul trei Ludovic Orban cu 11,7%. Pe următoarele locuri în intenţiile de vot se situează Cristian Diaconescu 11%, Cozmin Guşă 6,4%."

La partide:

"PD-L 35,6%, PSD 27,3%, PNL 14%, PIN 4,9%, PNG CD 4,2%, PNŢ CD 4,2%, PRM 4,1%, PC 2,8%".

Cateva observatii:


1. Norocul joaca un rol imens in alegeri.

Basescu in 2000 a intrat la mustata in turul doi, devansandu-l pe Chirita. In turul doi l-a batut greu pe Sorin Oprescu. Morala: a avut noroc. Si l-a si facut, dar l-a si avut. Ganditi-va o clipa cum ar fi aratat PD astazi, ca sa nu zic toata scena politica, daca Basescu ar fi ratat unul dintre acesti doi pasi. Iar, o tempora, o mores, candidatul PD pana bine dupa ce incepuse campania electorala din 2000 era Alexandru Sassu. Sau cum ar fi fost daca primul blogger al tarii, Nastase, ar fi aflat de Mihaileanu in campanie.
Oprescu a avut norocul telenovelei cu inscrierea in cursa. Are o notorietate decenta, are o meserie respectabila si, desi e sustinut de Iliescu si Nastase, supraexpunerea media i-a folosit.

2. Blaga si Diaconescu platesc tribut unei intrari greoaie, poticnite in campania electorala. Ambii au fost impinsi de la spate, iar Blaga nici nu are vreo super carisma. Despre Orban, merita observat ca face parte dintre acei candidati care nu iau nici macar cat partidul propriu: Orban are 11,7%, iar PNL 14%, in conditiile in care niciun candidat PNL la Consiliul General nu are vreun fel de atractivitate electorala.

3. Urmatorul Consiliu General va avea trei partide, poate patru. Vor intra in Consiliul General PD-L, PSD si PNL. Poate PIN, dintre PIN, PNGCD si PNTCD. PRM e iesit din carti. Probabil ca la sectoare vor mai intra in unul doua consilii locale, cate o pata de culoare dintre cele cinci partide mici: PIN, PNGCD, PNTCD, PRM si PUR.

4. Pe actuala distributie de voturi, Blaga are sanse foarte subtiri sa castige in turul doi.

Niciun comentariu: