marți, 22 aprilie 2008

Pactul pentru Bucuresti: scurte comentarii

In pact exista prevederi privind retrocedarea proprietatilor:

"2. Se va urgenta procesul de retrocedare a proprietatilor . Primaria Generala, în procesul de retrocedare, va aplica cu strictete legea 213/2004 care prevede ca bunurile din domeniul public sunt inalienabile, insesizabile si imprescriptibile, si va initia actiuni în instanta pentru anularea hotarârilor judecatoresti de punere în posesie pe domeniul public, neconforme cu legea."

Cu parere de rau, dar in pact sunt amestecate cateva lucruri care nu tin de primarie. Sunt cateva discutii despre modificari legislative, lucruri care tin de parlament, nicidecum de primarie sau candidatii la primarie.

Chiar in textul reluat, desi sunt de acord cu urgentarea procesului de retrocedare, isi fac loc aprecieri ale unei persoane fara elementare cunostinte de drept. Recunoasterea hotararilor judecatoresti si a fortei acestora este esentiala pentru functionarea unui stat de drept. Impotriva unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile se pot doar formula cai de atac extraordinare sau se poate face plangere la CEDO. Desi relatarile mass-media si, pe cale de consecinta, mare parte din opinia publica impartaseste opinia ca CEDO este o suprainstanta nationala unde te poti plange oricand si oricum, lucurile nu stau chiar asa. E pueril, ca sa nu folosesc un cuvant mai tare, sa pui in vedere primariei sa atace in instanta hotararile nelegale. Pai, daca sunt hotarari, atunci se prezuma ca sunt legale. Primaria ar trebui sa le respecte, chiar asa rele cum sunt.

Altfel, o initiativa laudabila pe fond. Si se pare ca sub presiunea ONG-urilor semnatare, exista si candidati care vor semna pactul.

3 comentarii:

Constantin spunea...

Nu pot fi de acord cu acest comentariu. Din punct de vedere logic.
Pai daca se stie -cu sau fara ghilimele- ca o hotarare judecatoreasca este stramba ea musai trebuie aplicata??!!
Fara a fi un fan a lui Basescu, cred ca suspiciunile acestuia asupra unor hotarari ale instantelor sunt justificate.
Eu insumi nu am incredere - avand dovezi- in justitie nici cat negru sub unghie.
Deci trebuie facut ceva, un pact de exemplu, pentru a stopa retrocedarile dubioase.

MM spunea...

Si cum hotaram care hotarare judecatoreasca e buna si care nu?
Problema nu e cu retrocedarile care oricum sunt facute cu taraita, problema e coruptia. Din primarie, din justitie, samd.
Si cum "se stie" care e stramba? Hotararea care nu ne convine? Si daca e stramba, ne plangem in instanta? Nu ti se pare ca e un pic de cerc vicios?

Constantin spunea...

Sigur ca e un cerc vicios.Si trebuie rupt.
Lucru imposibil cata vreme politicul se amesteca in justitie!